Houtbewerken bij De Minkhof

Jan Wilting: “Ik verheug me als het weer woensdag is”

 

Een poppenhuis maken, een strijkijzer repareren. Jan Wilting (95) is altijd aan het knutselen in zijn garage. Hij vindt het heerlijk om iets met zijn handen te maken, iets wat hem ook tijdens zijn werkzame leven goed van pas is gekomen. Hij kon altijd goed de kost verdienen. In eerste instantie als automonteur en later ook bij Philips. “Ik werd bij wijze van spreken zo van de straat geplukt.”

In zijn garage mist hij de gezelligheid van een praatje en het even overleggen over een klus. Hij was er daarom als de kippen bij toen De Minkhof ook een timmerwerkplaats opende: een verwarmde ruimte in de schuur naast de boerderij waar de deelnemers gebruik kunnen maken van een kolomboor, een decoupeerzaag, een houtdraaibank en een lintzaag, maar ook van een handfiguurzaag, een bovenfrees en allerlei handgereedschappen. Een zaagtafel staat op het verlanglijstje.

Kameraadschap

Vanaf dag één wordt de timmerwerkplaats bestierd door een aantal enthousiaste vrijwilligers die barsten van de leuke ideeën. Zo maakt de werkgroep vogelhuisjes waar je een fles wijn in kunt verpakken. Maar ook bijenhotels, vleermuizen- en uilenkasten, decoratieve kerstbomen en een houten reuzenei om met Pasen in de woonkamer te zetten. En alles vindt gretig aftrek.

Wie een kijkje neemt in de werkplaats proeft een sfeer van kameraadschap en betrokkenheid bij elkaar. “Er is een echt groepsgevoel”, legt Hans Franken, een van de vrijwilligers, uit. “We drinken samen koffie en we helpen elkaar bij lastige klusproblemen. Een dag vliegt voorbij. Maar dat betekent niet dat we eenkennig zijn. De ervaring leert dat een nieuweling zich snel thuis voelt.“

Voor Jan is de timmerwerkplaats een tweede thuis geworden. Hij is deelnemer van het eerste uur en heeft zich in de 7 jaar dat De Minkhof bestaat slechts vier keer afgemeld. Elke week verheugt hij zich op de woensdag, zijn Minkhofdag, en na het koffiedrinken staat hij als eerste op om weer aan het ‘werk’ te gaan.

“Mensen die graag een kijkje willen nemen in de werkplaats zijn van harte welkom”, aldus Hans. “De deur staat niet alleen open voor mensen met ervaring in houtbewerking”, legt hij uit. “Het belangrijkste is dat je er lol in hebt en dan komt de rest vanzelf.”

De werkplaats van De Minkhof is geopend op maandagmorgen, woensdag de hele dag en vrijdagmorgen. Voor meer informatie mail naar deelnemers@minkhof.nl of bel 06-19093820