Frieda Fölker: “Eerst even in de tuin kijken”

“Heerlijk gewerkt”, verzucht Frieda als ze binnenkomt voor de warme maaltijd. Samen met Jo Janssen en Geert Knipping heeft ze het aardbeienbed opgeschoond en een groentebed voorbereid in de tuinen van De Minkhof.

“’s Morgens ga ik altijd eerst even in de tuin kijken”, vertelt Frieda, “nog voordat ik naar binnen ga om iedereen te begroeten. Ik kan erg genieten van spinazie die voorzichtig ontkiemt. Of als ik wat heb gezaaid in de kas, ben ik heel benieuwd hoe het erbij staat.” Frieda werkt al in de tuinen van De Minkhof sinds deze zijn aangelegd.

Waar nu de groentebedden er netjes aangeharkt bijliggen staan over enige tijd de Frieslanders, stokbonen en rode bieten. In de kas komen de rucolazaadjes uit. Paprikaplantjes staan klaar om te worden geplant en de wintersla kan worden geoogst. “Dat is een speciaal soort dat bij een temperatuur van zeven graden goed gedijt”, legt Geert uit. Hij is een door de wol geverfde moestuinier die als vrijwilliger de tuingroep aanstuurt en zo de plantschema’s goed in de gaten houdt.

“We zaaien steeds in kleine hoeveelheden. Door dit te herhalen kunnen de Minkhofgasten het hele seizoen uit eigen tuin eten”, aldus Geert. De vrijwilligers in de Minkhof-keuken koken graag met verse ingredienten. En soms verschijnt er iets bijzonders op het bord. Van de winter was er naast groene ook rode boerenkool. “Daar moesten de deelnemers wel aan wennen”, lacht Frieda. “De paarse bonen vond men heerlijk.” Dit jaar staan er nieuwe verrassingen op het programma. Wat dacht je van rode spitskool en bruine of oranje bloemkool. Een andere uitdaging voor dit seizoen is het aanleggen van een border met veldbloemen vol klaprozen korenbloemen en zonnebloemen. En ieder jaar kunnen er asperges uit eigen tuin worden gegeten.

Als je net als Frieda en haar collega’s geniet van het buiten bezig zijn met zaaien en oogsten, meld je dan aan als deelnemer van De Minkhof. Kennis van het moestuinieren is niet nodig. Het zware werk zoals spitten word je uit handen genomen. Dat doen de vrijwilligers op zaterdag. Voor meer informatie mail naar deelnemers@minkhof.nl of bel 06-19093820