Solitaire bijen onder de loep

Solitaire bijenOp zondag 6 mei kwam Joop Dahm naar De Minkhof om onze bijenkennis op te poetsen. En dat was nodig want bijna alle gasten die zich hadden ingeschreven voor de lezing over de solitaire bij moesten toegeven dat zij weinig wisten van deze bijenfamilie.

Joop kweekt zwarte bessen en om het bestuiven van de bloemen zo eenvoudig mogelijk door solitaire bijen te laten gebeuren kweekt hij ook die. De bestuiving bij zwarte bessen is altijd een probleem, vertelt hij. Later draait Joop een filmpje waarop te zien is hoe mensen in onmogelijke houdingen bijvoorbeeld tomatenplanten handmatig bestuiven. Om dit te voorkomen zijn solitaire bijen heel handig in te zetten. Ze steken namelijk niet   en zorgen zelf voor een groot aantal nakomelingen. Bovendien gebeurt de bestuiving heel efficiënt via de buik.

Gaandeweg de lezing leren we van alles over de solitaire bij, bijvoorbeeld dat er wel 358 soorten zijn. Dat kinderen er vaak bang voor zijn in verband met het steken. En dat een bijenhotel , zoals ook in De Minkhoftuin in aanbouw is, elk jaar moet worden schoongemaakt met water omdat de mijten en parasieten anders het prille leven verstoren. Maar het belangrijkste inzicht dat Joop ons mee wil geven is dat we de bijenstand kunnen verbeteren door insecticide te vermijden en veel bloemen in onze tuin te planten. Het liefst gele en blauwe.

De leerzame bijeenkomst wordt afgesloten met een lekkere kom aspergesoep en een broodje hamburger gezond.