De bouw van de leef- en doe boerderij

Bouw-reachtruc-300x200Nadat de gemeente groen licht gaf voor de bouw van de leef- en doe boerderij De Minkhof is het erf aan de Molenwei 57 in korte tijd veranderd in een bouwterrein.

(Zie ook de fotopagina)

Het Friese bedrijf Hiemstra heeft gedurende de winter niet stil gezeten. In de werkplaats in Grijpskerk zijn wanden, kozijnen en deuren op maat gemaakt waardoor het nieuwe gebouw als een bouwpakket in korte tijd in elkaar gezet kan worden. De wanden zijn gemaakt van lariks planken die onderhoudsvrij zijn. Elke wand bestaat uit een aantal panelen die samen de gevels van de veldschuur vormen. In totaal wordt het bouwwerk zestien bij elf meter groot. Het gebouw wordt gedragen door drie stalen spanten die op de fundering worden ‘geschroefd’. Zij vormen het skelet van het gebouw en zorgen voor de stabiliteit.

Week 1 14-18 april Op maandag 14 april start Hiemstra met het bouwproject. De fundering ligt er dan al. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van een reachtruc, een wendbaar grijp- en reikhulpmiddel waarmee onderdelen worden verplaatst en aangereikt. De wanden en de spanten staan er in een mum van tijd. De kozijnen en deuren worden geplaatst: drie dubbele tuindeuren en tien raamkozijnen. Na een week staat er een compleet pand inclusief dak. Alleen de dakpannen liggen er nog niet op.

Week 2 21-25 april Aan de kant van de dijk krijgt het gebouw een afdak. Het afdak rust op forse palen en krijgt een pannendak dat doorloopt. De pannen worden gelegd op twee rechthoekige vlakken na. Op die plekken komt een dakraam, ook aan de kant van de dijk. Aan het eind van de week is het buitenwerk zo goed als klaar en verplaatsen de werkzaamheden zich naar binnen. De binnenwanden voor de natte ruimtes worden gezet en de technische ruimte krijgt gestalte. Intussen zijn ook de installatiebedrijven aan het werk gegaan. De firma Albers is begonnen met het leggen van grote ventilatiebuizen voor het luchtbehandelingssysteem met een warmtewisselaar. Ook de aan- en afvoerleidingen voor het water en de gasleidingen worden aangelegd. De elektricien legt de gele pvc-buizen aan en bouwt de centraaldozen voor de elektriciteit in. Peter de Beijer geeft advies voor de aanleg van een brandbeveiligingssysteem, een verplichting omdat het een openbaar gebouw is.