De Minkhof winnaar van de duurzaamheidsprijs 2024

Stichting De Minkhof  een beleef en ontmoetingsplaats voor Lingewaardse senioren bestaat dit jaar 10 jaar. De Minkhof is een particulier initiatief met als doel senioren uit een isolement te houden en een aangenaam verblijf te bezorgen.
Activering en participatie staatvoorop. Maandelijks zijn er ongeveer 350 deelnemingen aan allerlei activiteiten zoals
spelletjes, yoga –en bewegen op de stoel, schilderen, biljarten, jeu de boules, moes- en siertuinieren en houtbewerken.
De Minkhof heeft een ANBI-status en wordt door een 70-talvrijwilligers gerund. Duurzaamheid is hierbij in alle opzichten het credo. Zo is de Minkhof met zijn 43 zonnepanelen en hybride warmtepomp nagenoeg klimaat neutraal.
Het moes en siertuinieren gebeurt volledig biologisch, van de gekweekte groenten worden maaltijden voor de deelnemers bereidt. In de houtbewerking werkplaats wordt uitsluitend gewerkt met hout wat een tweede leven wordt gegeven.
De producten die worden gemaakt worden ingezet voor de natuur zoals vogelnestkastjes, bijenhotelletjes, steenuil kasten en winterverblijven voor egels. Onlangs is een ecologische noten-fruitgaard gerealiseerd met klimaatbestendige bomensoorten. Tussen de bomen is een 40-tal soorten bloemenmengsel ingezaaid ter bevordering van het insectenbestand zoals bijen en vlinders. De noten-fruitgaard is geheel omzoomd door een 15-tal inheemse struiken die vogel en egelbestand ten goede komen.
Voor de deelnemers is een Floraroute gerealiseerd waar volop gebruik van wordt gemaakt.
Verwondering en beleving komen hier volledig tot zijn recht. Kortom de Minkhof is in alle opzichten duurzaam met een sociale doelstelling als basis.