‘The making off’ van kookboekje

Voor de PR-werkgroep was 23 november, een spannende dag. Het kookboekje ‘De smaakmakers van De Minkhof’ werd die dag op een feestelijke manier gelanceerd. Burgemeester Marianne Schuurmans was uitgenodigd op De Minkhof om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Het kookboekje markeert het driejarige bestaan van De Minkhof. Twintig vrijwilligers en deelnemers presenteren daarin hun lievelingsrecept.

Het idee ontstond in november 2016 toen Fred Boersma een voorbeeld van een zelfgemaakt kookboek liet zien tijdens de PR-vergadering. Vanaf dat moment was het onderwerp niet meer van de agenda weg te denken. Wie De Minkhof bezoekt wordt meteen aangetrokken door de heerlijke geuren die uit de keuken opstijgen. Dit dankzij een creatieve, zeer toegewijde kookgroep. De stap naar het uitbrengen van een kookboekje met lievelingsrecepten was daarom klein.

Op maandag 1 mei wordt er een vergadering ingepland waarin het kookboekje centraal staat. Er wordt gepland en gerekend. Al snel wordt duidelijk dat een aantal partijen wil meedenken. Jumbo Bemmel wil wel een advertentie op de achterkant waarin aandacht wordt gevraagd voor het thuisbezorgen van boodschappen. Drukkerij Kuipers in Huissen en Inpladi, de vormgeefstudio, zijn bereid voor een scherpe prijs te werken. Daarnaast verwachten we nog wat kosten te kunnen terugverdienen dankzij de verkoop.

Al snel is er overeenstemming over de aanpak. Het wordt naast een gezellig kookboekje met lievelingsrecepten ook een boekje met portretten van vrijwilligers en deelnemers. Dan kunnen we aandacht vragen voor wat de leef- en doeboerderij voor mensen betekent. We maken een lijst met twintig deelnemers die we naar Riny’s idee ‘de smaakmakers van De Minkhof’ noemen. Op de lijst staan vrijwilligers en deelnemers, mannen en vrouwen, vijftigers en tachtigers. De smaakmakers wordt gevraagd naar hun eerste kennismaking met De Minkhof, naar hun drempelvrees en het overwinnen daarvan. Dat betekent dat we persoonlijke gesprekjes zullen gaan voeren. Er zullen vele uurtjes in de interviews moeten worden gestoken. Maar ja ………… ergens veel tijd in steken dat zijn Minkhoffers wel gewend.

Riny, Nelly en ik gaan aan de slag. We spreken af dat we onze eigen aanpak en schrijfstijl zullen behouden. Ook spreken we af dat er volop herinneringen kunnen worden opgehaald over het ontstaan van De Minkhof. Het is immers ook een boekje ter gelegenheid van het 3-jarig bestaan.

Iedereen die we vragen om mee te werken, zegt toe. Er worden teksten gemaakt, recepten verzameld en foto’s opgezocht. Voor dat laatste grasduinen we in de enorme fotobibliotheek die Bart Brekelmans voor de Facebook-pagina heeft aangelegd. De geïnterviewden lezen alles nog eens kritisch door en geven toestemming voor publicatie. Het is september als Charlotte Haan van Inpladi, haar creatieve geest de vrije loop laat en er een prachtig opgemaakt boekje van maakt. We besluiten met een ringband te werken en vragen of het mogelijk is om er beschermfolies omheen te doen zodat het boekje zo lang mogelijk vetvrij blijft. In oktober print en bindt Drukkerij Kuipers de boekjes en op 23 november zien ze dan eindelijk het daglicht.

 

Nel Bouw

Alle twintig smaakmakers werden op 23 november uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn. Nel Bouw, die op de omslag van het kookboekje staat afgebeeld, bood het eerste exemplaar aan aan de burgemeester. Als één van de koks van de achtkoppige kookgroep staat Nel symbool voor alle zeventig vrijwilligers die op de maandagen, woensdagen en vrijdagen een bijdrage leveren aan het succes van De Minkhof.

Nel vertelde hoeveel ze geniet van het bereiden van een lekkere en mooi verzorgde maaltijd voor gasten die thuis vaak met het bord op schoot eten. “Samen eten is iets moois”, beaamt de burgemeester, die in het verleden al eens in de Minkhof-keuken heeft meegeholpen. “Het smaakt gewoon veel lekkerder als je met anderen aan tafel zit.“ De burgemeester is blij met het kookboekje en ze belooft Nel binnenkort weer te komen helpen met het bereiden van een recept uit het kookboekje. Verder roemt ze het feit dat De Minkhof een waar ’thuis’ biedt aan mensen die het moeilijk hebben.

Na de uitreiking kon iedereen proeven van een aantal gerechten uit het kookboekje. Er werd gebladerd en geproefd van het feestbrood, de venkelsoep, de griesmeelpudding en de mangosoep met limoen-yoghurt tot de pannen leeg waren en de afwasmachine gevuld.

Door Monique Berkelmans

‘De smaakmakers van De Minkhof’ is te koop. Voor meer informatie ga naar >>