Herinneringen ophalen met Historische Kring

Elke eerste zondag van de maand organiseert De Minkhof een gezellig samenzijn met een speciaal thema. Op zondag 5 februari werden volop herinneringen opgehaald aan de hand van oude foto’s van gebouwen en plekjes in de omgeving. Te gast was Charles Derksen van de Historische Kring Bemmel.

Van het Wilhelmina Paviljoen, destijds een sanatorium voor vrouwen, is heden ten dage niets meer over en ook het St. Liduina Zieken- en Verzorgingshuis bestaat niet meer. Maar de minkhofgasten kennen het nog wel want daar liet je je amandelen verwijderen. De foto van de oude jongensschool aan de Dorpsstraat roept ook spontane reacties op. Er waren vier leslokalen en in elk lokaal stond een kachel die in de winter eerst moest worden opgestookt. Vaak kreeg een van de leerlingen die taak. De afbeelding van de katholieke kerk in Haalderen laat een gebouw zien zonder torenspitsen. “In de oorlog werden die er als eerste afgeschoten”, vertelt Derksen, “om te voorkomen dat ze werden gebruikt als uitkijkpost.” Bij het tonen van een dia met daarop de Woerdsestraat geeft Charles geschiedenisles. Deze eenrichtingsstraat was ooit de hoofdweg die Nijmegen en Arnhem met elkaar verbond. Het is een van de oudste wegen van Nederland.

De tijd vliegt als je samen terug gaat in de tijd. Zo snel dat de geur van heerlijke bouillonsoep nu pas wordt opgemerkt. Nog even gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje en dan kan iedereen terugkijken op een onderhoudend en geanimeerd samenzijn.

  • Zondag 5 maart ontmoeting met stamppottenbuffet, 11.00-14.30 uur voor € 7,50
  • Woensdagochtend 15 maart Diato’48 met trekzakmuziek
  • Vrijdagochtend 17 maart en 21 april zingen bij accordeonmuziek van Jeanne
  • Zondag 2 april Paasbrunch van 11.00-14.30 uur, kaartjes vooraf voor € 7,50

De Minkhof, Molenwei 57, 6681 BS Bemmel, 0481-357185 (maandag, woensdag, vrijdag 9-16 uur),